Influencair: Monitor de luchtkwaliteit in je omgeving

De kwaliteit van ingeademde lucht heeft een enorme invloed op onze gezondheid. Als je je in slechte lucht begeeft heeft dit echter meestal geen tot weinig direct zichtbaar of voelbaar effect. Zelfs het effect op langere termijn is moeilijk in te schatten of te voorspellen. Het enige dat we kunnen doen is de ervoor proberen te zorgen dat onze lucht een zo goed mogelijke kwaliteit heeft. Wij, mensen, hebben geen eenvoudige manieren om aan te voelen of de lucht gezond is. Eén van de weinige manieren waarop je dit ervaart is als het nog eens smog-alarm is.

Onder het motto “Meten is Weten” wil je zoveel mogelijk metingen kunnen uitvoeren met meetstations die continu data blijven aanleveren. Op de website van de Vlaamse MilieuMaatschappij zie je de huidige luchtkwaliteit gemeten bij deze meetstations. Deze gegevens worden dan gebruikt om via een wiskundig model de kwaliteit te schatten voor over heel Vlaanderen.
Het resultaat zie je in deze GIF:

Voorbeeld van de luchtkwaliteit met een kaartje van Vlaanderen.
Voorbeeld van de luchtkwaliteit met een kaartje van Vlaanderen.
Bron: http://deus.irceline.be/~celinair/map/rio_out/pm10anim_vla.gif

Het opzetten van meetstations is in alle landen een groot probleem. , samen met de groeiende interesse in de kwaliteit van onze lucht en de vele mogelijkheden van open hardware, is het Luftdaten project opgestart.

Zoals je kan zien op deze kaart, wordt data van over de hele wereld ingezameld: https://maps.luftdaten.info
De gegevens voor op deze kaart, worden ingestuurd door sensoren die over de hele wereld staan met open source code erop waar iedereen aan kan bijdragen.

Influencair is een Brusselse organisatie die burgers wilt sensibiliseren over het belang van een goede luchtkwaliteit. Dit willen ze ondersteunen door zelf metingen uit te voeren en anderen te helpen om dezelfde metingen te doen.
De huidige metingen zie je hier:


Bekijk de grotere kaart: https://map.influencair.be/

Deze kaart combineert de gegevens van de bestaande meetstations met de gegevens van de nieuwe sensoren. Het spreekt voor zich: Hoe meer sensoren, hoe beter inzicht we krijgen op de luchtkwaliteit in onze regio.

Je kan ook perfect je eigen sensor samenstellen en koppelen aan het Luftdaten project. Je neemt best even contact op met Influencair. Op hun website vind je alvast de nodige informatie over componenten en materialen die nodig zijn om deze sensor in de lucht te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WhatsApp logo op smartphone
Up Next:

Is my WhatsApp communication really secure?

Is my WhatsApp communication really secure?