De populairste online diensten (Google, Facebook, Instagram, WhatsApp, …) kan je eenvoudig gratis gebruiken. Ze kosten je niks. En toch zorgen deze gratis websites voor een belangrijk deel van de omzet bij de grootste Tech-bedrijven van het moment. Zo halen Facebook en Alphabet (Google) meer dan 85% van hun omzet uit advertenties.
Advertenties die je ziet, worden niet willekeurig getoond, maar zijn het resultaat van een (uiteraard supergeheim) algoritme dat op basis van de gegevens die het bedrijf over je heeft, bepaalt of je die advertentie interessant gaat vinden. Dat wilt dus zeggen dat er een massa gegevens over jou verzameld moet worden, aangezien dit de enige manier is om een goed persoonlijk profiel op te maken.
So?
Google en Facebook hebben er alle baat bij, en doen er alles aan, om zo veel mogelijk over jou te weten te komen. Hieronder schets ik voor de 2 grootste (Facebook en Google) hoe ze gegevens over jou verzamelen. Soms weet je het, maar vaak ook stiekem.
Van zodra je een profiel maakt op Facebook, ben je bezig met data aan te leveren. Te beginnen met je naam, e-mailadres en vaak ook je telefoonnummer. Dat laatste is nodig “voor de veiligheid”. Na aanmelden ga je op zoek naar vrienden. Geen probleem, Facebook helpt je. Laat Facebook even meekijken in je contacten, dan kan het ineens de gewenste suggesties doen. Handig, zou je denken. Dit is voor Facebook echter ook de perfecte manier om meer gegevens te verzamelen, het heeft namelijk toegang alle contacten in je adresboek! Zelfs als je niet een eigen profiel op Facebook hebt, zitten je gegevens toch in hun database. Clever, niet?
Alles tot hier toe is beschreven, is nog maar het topje van de ijsberg. Tot nu toe beschrijf ik enkel duidelijke data, maar daarnaast houdt Facebook ook al je activiteiten op het platform bij. Met wie interageer je, welke pagina’s like je? Al deze gegevens worden bijgehouden en aan je profiel toegevoegd. Vaak zonder dat je het weet.
Daarnaast slaagt Facebook er ook in je te “volgen” op veel van de websites die je bezoekt. Iedere website die een van de Social Plugins van Facebook integreert, zorgt ervoor dat Facebook je kan volgen. In de code van de “Like” en andere buttons zit ook code om je te volgen.
Veel surfers kennen deze tech-gigant vooral van de zoekmachine, hetgeen logisch is. Het marktaandeel van Google leunt tegen de 80% aan. De resultaten die je terugkrijgt bij het zoeken zijn enorm goed en meestal vind je op de eerste pagina al wat je zoekt. Hoe krijgt Google dit klaar?
Ook Google verzamelt zoveel mogelijk gegevens over zijn gebruikers.
Iedere keer als je een van hun online diensten gebruikt of een website
bezoekt die van hun diensten gebruik maakt, zal Google extra gegevens
toevoegen aan je profiel. Bij de naam Google denken de meeste mensen
enkel aan de zoekmachine, maar met Google’s producten kan je al een heel alfabet opvullen. Als je de API’s ook nog gaat meetellen, dan geraak je zelfs enkele keren het alfabet rond.
Je kan je afvragen waarom Google al deze gegevens over je nodig heeft … Het businessmodel van Google bestaat erin via hun advertentieprogramma zoveel mogelijk advertenties aan te bieden waar internetgebruikers op doorklikken. Deze advertenties worden bovenaan zoekresultaten getoond, maar kunnen ook verschijnen op gewone websites.
En nu?
Zowel Google als Facebook hebben er alle baat bij zoveel mogelijk gegevens over jou, als gebruiker, te verzamelen. Ze gaan er dus ook alles aan doen om je te overtuigen om gegevens met hen te delen enerzijds, maar ook gaan ze alle technieken binnen hun mogelijkheden benutten om bijkomende gegevens te verzamelen.
Onderstaande quote vat goed samen waarom je best alert bent als je gebruik maakt van een gratis online dienst.
If you are not paying for it, you’re not the customer; you’re the product being sold.
blue_beetle
Aan de andere kant is het ook weer niet de bedoeling om in paniek te raken, maar wees bewust waar je online gebruik van maakt. Hou ergens in je achterhoofd “Gratis diensten zijn niet gratis”.